سیاوش فلاح تعزیه این همان چیزی است که من سالها در تئاتر به دنبال آن بودم.(پیتر بروک - نویسنده وکارگردان)
سیاوش فلاح - کارشناسی هنراسلامی تبریز
09365835181
سیامک فلاح-کارشناس گرافیک
09305601860
نام اصلی او محمدعلی فیاض است که به «عمو هاشم» معروف شد. از همان ابتدای تولد، مادرش او را نذر تعزیه کرد. او از سن پنج سالگی و در زمان حکومت محمدعلی شاه، در تکیه دولت که از مراکز مهم اجرای تعزیه بود، به عنوان طفل خوان، کار خود را آغاز کرد.
از استادان نامدار او در این راه می توان به استاد آقا سیدکاظم، از پیشکسوتان تعزیه آن زمان، معروف به «میرغم»، فرزند «میرعزا» (نسخه نویس معروف تعزیه)، استاد مشهدی رضا و آسید مصطفی، نوه میرغم، اشاره کرد.
مرحوم فیاض از سن نوزده سالگی شروع به جمع آوری نسخه های تعزیه «میرعزا» کرد که درمجموع به یکصد نسخه رسید و مجموع نسخ جمعآوری شده توسط هاشم فیاض به ??? عنوان رسید. در موزه واتیکان نیز چند نسخه تعزیه به نام «هاشم شمر تهرونی» ممهور شده است که در آنجا نگهداری می شود.
وی در آرشیو شخصی خود همچنین، ملزومات و وسایل اجرایی تعزیه را نگهداری می کرد و حافظه پری از تکنیک های اجرایی تعزیه داشت و بر موسیقی آن کاملامسلط بود. او یکی از بزرگترین جامه داران و اسباب داران تعزیه به شمار می آید که در اتاقی از منزلش به نام حسینیه نگهداری می شود.
فیاض به عنوان تنها بازمانده از تعزیه خوانان تکیه دولت به عنوان تنها استاد مجالس غریب تعزیه شناخته شد. او پس از کسب مهارت در زمینههای موافق خوانی و مخالف خوانی تعزیه به بالاترین درجه تعزیه یعنی «معین البکاء» رسید.
هاشم فیاض، تربیت کننده تعزیهخوانان بسیاری در نسلهای مختلف است که در مخالفخوانی، موافقخوانی و بچهخوانی و موسیقی فعال هستند. در محلات قدیمی تهران او را با عنوان «هاشم شمر» میشناختند. بسیاری از شمرخوانان امروز مانند رضا حیدری، اسماعیل محمدی، علاءالدین قاسمی، حاج رضا لنکرانی، ابوالفضل احمدی، احمد عزیزی و... از شاگردان خلف استاد فیاض به حساب می آیند.
فیاض همچنین در بسیاری از کشورهای جهان از جمله فرانسه، آمریکا، ایتالیا و... به اجرای مجالس مختلف تعزیه پرداخت و توانست توجه بسیاری را به تعزیه ایران معطوف کند، این توجه تا به آنجا پیش رفت که پس از اجرای مجالس تعزیه «حر ابن یزید ریاحی» و «امام رضا(ع)» به معین البکایی و تعزیهخوانی وی، در سال ????در فستیوال آوینیون فرانسه بزرگانی چون پیتر بروک و ژان کلود کاریر، وی را برای آموزش به آوینیون دعوت کردند و در محضرش به تلمذ نشستند.
وی از ابتدای تاسیس کانون نمایشهای سنتی و آئینی در زمینه تعزیه این کانون را یاری داد و در چند دوره برگزاری همایش تعزیهخوانان جوان به عنوان داور حضور داشت و به عنوان اولین عضو موسس انجمن تعزیه خوانان ایران شناخته می شود.
آخرین تصویر ثبت شده از یگانه استاد بی بدیل تعزیه ایران در نقش همیشگیاش در تعزیه یعنی «معین البکا» با پوششی سپید در فیلم «تمرین آخر» ساخته ناصر تقوایی به یادگار مانده است.
سرانجام هاشم فیاض در روز جمعه ??اسفند ماه ???? بر اثر بیماری دیابت درگذشت و در روز دوشنبه بیست و سوم اسفند سال ???? پیکر تنها بازمانده نسل تعزیهخوانان قدیمی ایران در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد. این مراسم با حضور شخصیتهایی چون ناصر تقوایى، داوود فتحعلیبیگى، محمدحسین ناصربخت، محمد ابراهیمیان و ... همراه با مراسم شیپورزنی ویژه تعزیه برگزار شد.
خاطرات زنده یاد هاشم فیاض در چهاردهمین جشنواره نمایشهای سنتی و آئینی به کوشش داوود فتحعلی بیگی منتشر می شود
کلمات کلیدی :
لینک ها
اگر خواهان برگزاری تعزیه و نمایشهای آیینی سنتی هستید با ما تماس بگیرید گــــــروه نمایشهای آیینی سنتی تکیه دولت
09365835181 - 09125870155 .